• klei centreren op de draaischijf
 • potje afdraaien op de draaischijf
 • potje afwerken op de draaischijf
 • potje afwerken met spons op de draaischijf
 • afgewerkte potjes
 • geglazuurde potjes

POTTENDRAAIEN BASIS MET JOHAN VAN SCHOORISSE

BESCHRIJVING

Heb je er altijd van gedroomd om jouw eigen potten te draaien? In deze workshop leren we de basistechnieken om potten te draaien en te glazuren. Je leert potten optrekken, vormgeven en afwerken. Je leert jouw potten afdraaien, decoreren en glazuren. Biscuitbak is inbegrepen in de inschrijvingsprijs.

INSCHRIJVINGSFORMULIER

Wil je je inschrijven voor deze workshop? Maak gebruik van ons online inschrijvingsformulier! Door in te schrijven verklaar je je akkoord met onze voorwaarden.
In deze workshop leren we de basistechnieken om potten te draaien en te glazuren. Je leert de diverse soorten klei kennen. Je leert klei centreren op de draaischijf. Je leert potten optrekken, vormgeven en afwerken. Gaandeweg leer je om diverse vormen te draaien. Je leert jouw potten afdraaien en decoreren. Je leert handgrepen, tuiten enz. aan te zetten. Je leert jouw werkstukken glazuren. Biscuitbak is inbegrepen in de inschrijvingsprijs.

Wil je de technieken oefenen die je tijdens deze workshop hebt geleerd, maar heb je er thuis niet de ruimte of het materiaal voor? Keramiek 15 stelt haar ateliers open op lesvrije momenten. Voor meer informatie over deze "Vrije ateliers" klik hier.​​​​​​​​​​​​​​
​​​​​​​"Als schoonheid slechts esthetiek is dan ben ik met mijn huidig werk de verkeerde richting aan het uitgaan. Ik hoop dat de aandachtige toeschouwer ook de gevoelens, de passie en het plezier waarmee de potvormen op de draaitafel tot stand zijn gekomen, opmerkt. Wanneer ik achter de draaischijf plaats neem overvalt mij een rust, een “flow”, waarbij tijd geen rol meer speelt en potvormen als het ware moeiteloos tot stand komen. Het was mijn persoonlijke evolutie van jaren lang, om los te komen van de strakke design-vormen. Het is eigen aan het groeiproces in het ambacht om mooi gespannen vormen na te streven. Terug loskomen van deze technische perfectie is nu mijn kunst. Bij m’n laatste realisaties kon ik mij als het ware bevrijden van de strakke vormgeving en kon ik mij overgeven aan ‘het gevoel van vrijheid’ en spontaan organisch gevormd draaiwerk afleveren. Mijn streven daarbij is steeds de grenzen op te zoeken, zowel qua vorm (het zijn objecten geworden, nog net potten te noemen), qua textuur (net niet helemaal gescheurd) als qua kleur (net zo heftig gekleurd dat ze niet natuurlijk overkomen)."

Johan Van Schoorisse


​​​​​​​
Deze workshop gaat door in het draaiatelier. ​​​​​​​In dit atelier is er ruimte voor maximum 10 personen. Het atelier heeft een oppervlakte van 35 m² en beschikt over 10 draaischijfen, droog- en opbergrekken, wastafels, een kneedtafel en een manuele kleipers. De keramiekoven vind je terug in de aanpalende ruimte. In het naastgelegen crea-atelier kan je gratis gebruikmaken van de koffie- en theefaciliteiten.​​​​​​​
Deze workshop gaat door op donderdagnamiddag van 13u30 tot 15u30 op volgende dagen:

19 september 2019
26 september 2019
3 oktober 2019
10 oktober 2019
17 oktober 2019
7 november 2019
14 november 2019
21 november 2019
28 november 2019

Volgende benodigdheden breng je mee naar de workshop:
 • schort
 • pottenbakkersnaald
 • trapeziumafdraai-ijzer
 • houten lomers
 • houten mirettes
 • houten spatel
 • plastic zakken of emmer + deksel om klei in te bewaren
 • klein emmertje + deksel om water in te doen
 • sponsje rond
 • snijdraad nylon
​​​​​​​In het atelier zijn de meeste benodigheden aanwezig. Deze mogen vrij gebruikt worden. Indien je dit wenst, kan je via Keramiek15 benodigdheden aankopen. Vraag er naar bij jouw lesgever!
Voor deze workshop betaal je 225 EUR per persoon voor 10 lessen van elk 2u. Klei is niet inbegrepen in deze prijs. Je kan dit aankopen in het atelier aan 7,50 EUR per pak van 10 kg. Afhankelijk van het type klei kan een hogere prijs gevraagd worden. De biscuitbak van jouw werkstukken is wel inbegrepen in de prijs. Voor de glazuurbak, inclusief glazuur, betaal je 9 EUR per kg (de werkstukken worden gewogen na bakking).
Je kan je inschrijven door gebruik te maken van ons online inschrijvingsformulier of door ons te contacteren via info@keramiek15.be of telefonisch op +32 474 66 20 07. Je ontvangt een bevestigingsmail met de vraag het inschrijvingsgeld over te schrijven op rekeningnummer BE38 0018 3922 4272 met vermelding van jouw naam en de workshop waarvoor je je wil inschrijven. Je bent pas ingeschreven nadat we jouw betaling hebben ontvangen. De volgorde van betalen is bepalend voor het definitief toekennen van jouw inschrijving.

Wil je je inschrijving annuleren? Dan doe je dit minstens 14 kalenderdagen voor de start van de workshop. Je stuurt hiervoor een e-mail naar info@keramiek15.be. We betalen dan jouw inschrijvingsgeld terug, verminderd met een administratieve kost van 20 EUR. Annuleer je minder dan 14 kalenderdagen voor het begin van de workshop? Enkel wanneer iemand die op de wachtlijst staat jouw plaats kan innemen, betalen we jouw inschrijvingsgeld terug verminderd met 20 EUR administratiekosten.

Er is steeds een minimum aantal inschrijvingen nodig om een workshop te laten doorgaan. We behouden ons het recht om bij te weinig inschrijvingen een workshop af te gelasten of uit te stellen. Wanneer we een workshop moeten afgelasten, krijg je het volledige inschrijvingsbedrag terugbetaald. Ook als we de workshop moeten uitstellen, kan je kosteloos afzien van jouw inschrijving.
Heb je nog vragen over deze workshop? Aarzel niet en contacteer ons!​​​​​​​​​​​​​​